Сеят се сега, но и през май

Обикновено сеитбата на дините и пъпешите се извършва в края на април - началото на май. Определяща е температурата на почвата, която в слоя 0-10 см е достигнала 14-15 градуса.

Някои акценти

Напомняме на начинаещите градинари, че температури под 15 градуса задържат вегетацията на културите, а стойности под 0 градуса са критични за растенията. Оптималната температура за развитието им е 25-27 градуса.

Температури над 33-34 градуса при по-продължително задържане влияят неблагоприятно на цъфтежа, оплождането и формирането на завръзите, а над 40 градуса - нарушават трайно асимилационните процеси на растенията.

Дините и пъпешите са взискателни към почвата култури, развиват се добре на структурни и плодородни почви с неутрална реакция. Тежките и студени почви са неподходящи за отглеждане на бостан.

Добри предшественици за двете култури са люцерната, житните и бобовите култури.

ЗА ДА ЗНАЕТЕ

Динята и пъпешът принадлежат към сем. Тиквови.

Пъпешът е пренесен в Европа през Мала Азия от древните гърци и римляни.

Динята произхожда от Централна и Южна Америка.

Плодовете на тези култури се отличават с чудесни вкусови качества, съдържат висок процент захари, подходящи са за консумация при редица заболявания - сърдечносъдови, чернодробни, бъбречни и др.

У нас на много места в полските райони условията са подходящи за отглеждането на тези култури чрез директна сеитба (за средноранно производство) и чрез разсад (за ранно полско производство).

Подготовка на почвата

Препоръчително е през есента площите, предвидените за бостани, да се изорат на дълбочина 30-35 см, а преди това наторят с органични (при наличие с 3-5 т/дка оборски тор) и минерални торове - суперфосфат 20-25 кг/дка, калиев фосфат 15-20 кг/дка.

През пролетта площта се култивира на дълбочина 10-12 см, бранува и наторява с азотен тор - 15-20 кг/дка.

Прави се в гнезда

При нужда се прорежда

В личното стопанство на малка площ се прилага гнездова сеитба.

Във всяко гнездо се засяват по 3-4 обеззаразени семена на разстояние 8-9 см едно от друго и на дълбочина 4-5 см.

Разстоянието между гнездата в реда обикновено е 50-60 см, а между редовете - 120-150 см.

След поникване, във фаза 2-3-и лист, растенията се прореждат и се оставят по 2 растения в гнездо.

Младите растения обичат вода

Зазреят ли плодовете - да не се полива

Пъпешът е с по-слабо развита коренова система и е по-взискателен от динята към влагата в почвата. За нормалното развитие на двете култури съдържането на влага в коренообитаемия почвен слой трябва да бъде над 70% от ППВ (пределна полска влагоемност).

По време на цъфтежа и наедряване на плодовете водопотреблението на растенията е най-високо и прилагането на подходящ поливен режим е от изключително важно значение за получаване на високи добиви.

През периода на зреене валежите се отразяват неблагоприятно на качеството на плодовете, понижава се съдържанието на захари, кората на дините става по-дебела.

При по-големи колебания в нивото на почвената влага пъпешите масово се напукват.