Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.12.2018 г.

Лешникът е инвестиция, която се възвръща за няколко години

Ползите са много
Лешникът е инвестиция, която се възвръща за няколко години

sinor

Лешникът е култура, която принадлежи към семейство Брезови. Той е орехоплодно листопадно растение, което е разпространено в умерения пояс на Северното полукълбо. Негова родина е Мала Азия и  понастоящем се отглежда най-масово по бреговете на Черно и Средиземно море, а също и Тихоокеанското крайбрежие. Най-голям производител на лешници е Турция и непосредствено след нея се нареждат Италия, Испания, и САЩ.

В последните години интересът към лешниците се засилва. Отглеждането им може да бъде не само хоби, но и успешен бизнес, защото са култура, за която има сигурен пласмент. Лешниковите ядки са ценен продукт поради високите им хранителни, вкусови и лечебни свойства.

България е идеално място за отглеждане на лешници

Нашата страна има достатъчно топли и слънчеви дни, а също и достатъчно влага, което я прави добро място за отглеждане на лешници. На практика могат да се отглеждат в цялата страна. Някои сортове могат да виреят на надморска височина до 1000 метра. Лешникът е студоустойчива култура, която издържа на температури до минус 25-30 градуса по Целзий в зимен покой, рано цъфти (от октомври до февруари в зависимост от сорта), а плодовете достигат беритбена зрелост към средата на август. Мъжките цветове са под формата на реси и цъфтят по-кратко, а женските по-дълго – до 40-45 дни, но се повреждат при температура около -5 градуса. Проблеми създава и продължителното сланообразуване.

Лешникът е култура, която расте бързо и започва да плододава на 3-4-тата година след засаждането. Оптимално плододаване се получава след 8-та година. Добивите зависят от много фактори – сортова принадлежност, почвени и климатични условия, агротехнически мероприятия при отглеждане.

Други достойнства на лешника са дълголетието, студоустойчивостта, сухоустойчивостта и издръжливостта на умерено засенчване.

 Почвени условия

Лешникът е култура, която може да се отглежда навсякъде в страната. Подходящи са леките, глинесто-песъчливи почви, които са богати на хранителни вещества. Не се развива добре на заблатени и засолени терени, а също и на много бедни и много сухи места. Ако не може да се осигури напояване не е проблем. Поливане е необходимо само в много засушливите периоди на годината и то за младите растения.

Отглеждане

Най-добре е лешникът да се засажда през есента. Правят се ямки 50x50 см, в които се внася угнил оборски тор или компост – 10-12 кг и минерални торове (суперфосфат и калиев сулфат). Разстоянието между растенията е 3x3или 3x4 метра. През 2-3 години се прави допълнително подхранване.

Прилагат се два вида резитба:

– плододаваща, при която се отстраняват всички изсъхнали и счупени клони и издънките, а се остават 6-10 стъбла, като се стимулира образуването на едно-, две- или тригодишни леторасти, които плододават активно;

 – подмладяваща, която се извършва на 10-14 години и се цели да се премахнат старите растения наесен, а се избират 6-8  стъбла, които през пролетта се оформят за плододаване.

Сортове

По-популярни сортове, които се отглеждат у нас са: Тракийски, Ран трапезундски, Бадемовиден, Римски, Тонда Джентиле Делла Ланге, Ата баба, Халски, Бял ломбардски, Хемпелов и Бадем фундук. За да се получи добра родовитост са важни сортовите особености и възможността за опрашване, защото лешникът е еднодомно, разделно полово опрашващо се растение. По-голяма част от сортовете са самостерилни, а други са самофертилни (Бадемовиден и Ран трапезундски).

Отглеждането на лешници е печеливша алтернатива, защото инвестицията за създаване на насажденията е сравнително ниска, не са податливи на болести, което ограничава пръсканията, има ограничена резитба, дълъг продуктивен период, лесно съхранение, механизация на технологичните процеси, нарастваща цена на плодовете и търсене на световните пазари.

За отглеждането на лешници може да се получи и финансиране по програмите за развитие на селските райони.

Лешникът е инвестиция, която се възвръща за няколко години
67577
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие доставките са нараснали близо 3 пъти
Азербайджан влезе в тройката на вносителите на лешници в Германия
Доц. д-р Антоний Стоев
Как да засадим лешник?
Искате ли да отглеждате лешник?
Практика
Лешниковият хоботник е способен да унищожи напълно реколтата
Рекордният минал сезон е задал твърде висока база за сравнение
Спадът в износа на лешници от Турция се задълбочава
Мързеливото дърво
Къде и как да засадим лешници за обилно плододаване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини